tisdag 13 mars 2012

Bland stjärnor och planeter

Det är en häftig stjärnklar kväll nu.
Man ser tydligt Venus och Jupiter. Har hållit koll på dessa två planeter sedan i lördags kväll då jag undrade vad det var för två starka "stjärnor" som lyste på himlen.
(Såg dem första gången när vi åkte hem från banyd-cupen i Vetlanda.)
Har sedan sett dem genom köksfönstret både i söndags och igårkväll.
Ikväll är de som närmast varandra innan de åker isär igen.


Har äntligen lyckats få planeter/stjärnor på kort - tack vare att de lyser så starkt. Lyckas annars aldrig fotografera en stjärnklar himmel...

Jag drog ut hela familjen precis innan barnen skulle lägga sig så att vi alla fick se dem + alla andra
stjärnor + att vi såg en stjärna som såg röd ut. Fast den var åt öster till. Kom på att det var planeten Mars som vi såg där. Häftigt!
Försökte ta ett kort även på den planeten men den var för långt borta.

****************************

http://svt.se/2.108068/1.2740352/venus_och_jupiter_i_karleksmote_pa_kvallshimlen

Venus och Jupiter i kärleksmöte på kvällshimlen


Publicerad 13 mars 2012 - 07:00


Uppdaterad 13 mars 2012 - 10:57


I månader har nu planeterna Venus och Jupiter närmat sig varandra, i något som astronomientusiaster liknat vid en romantisk dans.

Åtminstone ser det härifrån jorden ut som om de närmar sig varandra. Och så är det ungefär var 13 månad. Men den här gången syns denna konjunktion mellan Venus och Jupiter särskilt bra över norra halvklotets vinterklara kvällshimmel.


Kärleksmötet mellan de två planeterna sker alltså idag, men missar du chansen ikväll så kan du lika gärna blicka mot himlen imorgon. Först på torsdag börjar de två planeterna att åter skiljas åt, sett från jordens perspektiv.


Bjässen Jupiter hamnar i bakgrunden


Egentligen är Jupiter och Venus väldigt olika, inte minst i storlek. Jupiter är elva gånger så stor. Men i det vi ser från jorden så är Venus den lite mäktigare och mer ljusstarkt lysande på stjärnhimlen - helt enkelt tack vare att den ligger närmare både oss och solen.


Och medan Jupiter är iskall i sin atmosfär (-145 grader) så bjuder Venus på 460 graders värme på ytan. Men även inne i Jupiter klappar ett varmt hjärta - astronomer tror att trycket på planeten gör temperaturen till tusentalsgrader varm i Jupiters inre.


Venuspassage i sommar


Den 5-6 juni får vi se Venus bjuda på ett mer ovanligt spektakel än detta. Då kommer nämligen Venus att färdas framför solen, och täcka en del av solens ljus. Ingen månförmörkelse, men väl en liten "Venusförmörkelse", eller Venuspassage. Det händer bara två gånger per århundrade på jorden. Just i Sverige lär dock Venus inte hinna fram till solen innan den gått ner, så det blir till att resa till ett land västerut om man som svensk ska få uppleva detta i sommar.


Linus Brohult, SVT Vetenskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar